Zgodovina Baklave

Če boste na internetu iskali informacije o baklavi, se boste soočili ne le s Turki, temveč tudi z Bližnjim vzhodom, vzhodnim Sredozemljem in skoraj z vsemi narodi Balkana. Grki, Bolgari, Armenci, Judje, Arabci, Baklava je njihova tradicionalna sladica.

Glede na to, da so Bližnji vzhod, Vzhodno Sredozemlje in Balkan nekoč predstavljali otomansko geografsko območje, je mogoče šteti, da se baklava šteje za otomansko sladico. Toda zaradi dojemanja »otomanski« kot »Turk« te karakterizacije ne pozdravljajo predvsem Grki in Arabci.

So korenine baklave v Bizantu?

Grki trdijo, da so Turki dobili baklavo iz Bizanta. Profesor Speros Vryonis, ki poskuša dokazati to trditev, piše, da so ljubitelji kopte ali kopton (koptoplakous), zelo priljubljeni v Bizantu, videti kot baklava.

Po besedah ameriškega novinarja Charlesa Perryja, ki trdi, da baklava ni iz Bizanta, ampak iz srednje Azije, ni testo kot koplava ali baklava, ampak nekakšna slaščica. Med dvema plastema pretepnega sezma in prekuhanega medu so oreh, lešnik, mandlj ali mak, pomešani z medom, narejeni z dajanjem.

Sula Bozis, istanbulski Grk, se nanaša na bizantiško sladico kopti, ki je narejena tako, da se med dvema gostima jufkama v knjigi o kulinarični kulturi istanbulskih grških ciprcev v zrak postavi mešanica oreha, sezama in medu. Recepti te sladice so bili najdeni v starih knjigah s hrano od Grkov.

Če se slaščica, pasta na osnovi yufke, ki je sladko na osnovi sezamske paste, spremeni v sladico, potem se je morda spremenila v večplastno baklavo na osnovi yufke. Treba pa je pojasniti tudi, kako je yufkan vstopil v bizantinsko kulinarično umetnost.

Author LA TURKA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

+ 84 = 87